Here's what's in your bag

Handleiding voor een ge(ZON)d leven

Posted by Inge Wilbrink on
Handleiding voor een ge(ZON)d leven

  

Interview met Frank Veldman van Sunworld.
 
Ieder jaar ontvang ik dezelfde vragen; welke zonnecrème kan ik het beste gebruiken? Moet je het hele jaar door smeren? Krijg ik rimpels door de zon? Wat kan ik doen tegen pigmentvlekken? Iedere keer merk ik dat ik de juiste antwoorden moeilijk kan geven want hoe meer je in de wereld van de zon duikt, hoe meer je stuit op tegenstrijdigheden.
 
Dit jaar kwam 1 van mijn klanten binnen met de meest prachtige bruine kleur. Ik vroeg haar of dat echt was of dat deze kleur uit een potje kwam. “Echt”, zei ze lachend, “ik doe aan zonnetraining”. Ik had deze term al een paar keer voorbij horen komen en al deze wegen leiden naar: Frank Veldman!
 
Frank, een klokkenluider/pionier op het gebied van de zon, brengt al jaren een totaal ander verhaal naar buiten. Hij heeft zijn eigen stevig onderbouwde visie op zongedrag. En ik kan je nu al vertellen, zijn visie staat me enorm aan! Ik besluit hem te interviewen en o.a. bovenstaande vragen aan hem te stellen.
 
Laten we beginnen met een quote van Frank: “Mensen hoeven me niet te geloven maar luister gewoon eens naar wat ik te vertellen heb”.
 
Je zit 29 jaar in het vak en hebt een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Vertel, wie is Frank Veldman en wat betekent zonlicht voor jou?
Licht is leven. Licht geeft energie. Ge”zon”dheid. Er zijn grote gezondheidswinsten te behalen bij een juiste omgang met de zon. Al 29 jaar laat ik licht los op mensen en zie wat dit met hen doet. Cosmetisch in kleur maar licht doet zo veel meer dan we beseffen! Ik onderneem met veel plezier. Ik heb de passie om iemand te willen zien, te willen horen, te willen lezen. Dit doe ik in mijn UV-health centrum in Valkenswaard. Het is mijn missie om de waarheid te achterhalen achter de zon en de zonnebank.
 
Je hebt een hele unieke zonnestudio/een “UV-health centrum”. Bij het woord zonnebank denken de meeste mensen meteen aan dat het slecht voor hen is. Jij hebt een andere visie. Kun je hier iets over vertellen?
Het voordeel van een zonnebank is dat je de sterkte heel precies kunt meten en doseren. De zon buiten is meer variabel, denk aan wolken, zand of water in de omgeving.  Het advies van de gezondheidsraad in Nederland is dat we voldoende Vitamine D moeten aanmaken door onbeschermd in de zon te zijn. Zodra je namelijk hebt gesmeerd, maak je géén of nauwelijks vitamine D meer aan! Vitamine D maak je aan door UVB-straling. Je huid kan vrijwel geen onderscheid maken tussen een UVB-lamp of de zon. In principe zijn het dezelfde frequenties.

Het advies was in 1995 dat je maximaal 2 uur in de zon mocht met zonnecrème. Nu is het advies, als je maar smeert dan maakt het niet uit hoe lang je in de zon bent.

In 2007 moesten zonnebanken hun lampen aanpassen omdat er strengere eisen kwamen. Ineens werd de zonnebank aan huidkanker gekoppeld. Voor mij is het heel simpel, als ik huidkanker zou verkopen dan ben ik de eerste die ermee stopt. Vroeger zaten er in zonnebanken sterkere UVB-lampen. Dit gaf een snellere productie van vitamine D. Nu zijn de lampen zwakker maar moet men er langer onder liggen om diezelfde hoeveelheid Vitamine D aan te maken. Voorheen zei een dermatoloog; zonnebanken zijn slecht want ze zijn te sterk. Nu zegt een dermatoloog, de zonnebank is slecht want er zit te weinig UVB in. Dit alles is voor mij dan ook meteen een zoektocht geworden. Ik begon me af te vragen waarom deze tegenstrijdigheden er zijn en hoe huidkanker ontstaat. Ik ben op zoek gegaan en ben vragen gaan stellen en heb met heel veel interessante mensen gesproken maar hoe dichterbij de waarheid ik kwam, hoe meer ik voor gesloten deuren kwam te staan.

Mijn klanten en mijn achterban mogen van mij verwachten dat ik ze goed adviseer. Door de jaren heen heb ik gezien wat licht met mensen kan doen. Zeker in de winter krijg ik voornamelijk huidtype 3 mensen in de studio. Dit type mens heeft van nature een getinte huid en heeft dus meer licht nodig om bijvoorbeeld Vitamine D aan te maken. Hun roots liggen in een zonnig land en Nederland heeft hele andere omstandigheden. Krijgt deze doelgroep niet voldoende zon dan ontstaan er allerhande gezondheidsproblemen. De zonnebank kan dan uitkomst bieden.
 
Wat maakt jouw studio, Sun World, zo bijzonder?
Ik koppel gezondheid aan licht. In ons centrum bedienen we het lichaam met licht en we laten mensen ervaren wat dat voor hen kan doen. Mijn team kijkt naar de mens in zijn geheel. We bekijken letterlijk de huid van mensen. Inmiddels heb ik zelf zoveel ervaring hierin dat ik precies kan zien welke huid van de zomer is ingesmeerd en welke huid aan zonnetraining heeft gedaan. Die kleur is zó anders. Ook stellen we veel vragen. Soms duurt een intake wel 45 minuten. We willen weten wat er bij iemand speelt. Waarom iemand naar ons toekomt, welke behoefte heeft deze persoon en waarom speelt die behoefte een rol? Wat mist iemand, wat komt iemand tekort?

Met onze zonnebanken proberen we zoveel mogelijk het volledige lichtspectrum van de zon na te bootsen. Zo proberen we een alternatief te zijn voor de zon. De keuze voor welk soort licht gaat altijd in overleg met de klant. We stellen het lichtspectrum af op wat iemand nodig heeft voor zijn gezondheid. Dat doen we met UV maar ook met rood, groen of geel licht bijvoorbeeld. Ook leveren we zonnebanken op maat, volledig gepersonaliseerd naar wat de klant nodig heeft. Bruinen is een mooie bijkomstigheid maar daar ligt onze focus niet. Deze ligt vooral op de gezondheid.
 
Akasha blends extended arm on sandy ground
Jij leest een huid, waar kijk jij naar? Wat doe je met deze informatie?
De huid communiceert met ons. De kleur maar ook ieder vlekje/plekje wil iets zeggen, het heeft een betekenis. Ik kijk naar die huid. Als ik het niet goed kan zien omdat iemand bijvoorbeeld make-up op heeft, vraag ik of men deze wil verwijderen. En ook dat betekent iets hé, waarom wil iemand zijn huid onder een dikke laag verbergen? Dan weet je eigenlijk al meteen, daar speelt iets. Andere vragen zijn bijvoorbeeld; wie ben je, wat is je doel, wat is je verleden, wat is je ervaring, wat zou je graag willen ervaren/bereiken?

Ieder huidtype heeft ongeveer 4 kleurgradaties. De delen zoals bijvoorbeeld je hoofd en je handen hebben een hele andere kleur als de plek waar je bikini bijvoorbeeld zit. Ook die huid vertelt een boodschap. Daaraan kan ik eigenlijk goed zien hoeveel licht een huid werkelijk kan verdragen, hoe sterk een lamp mag zijn en hoe lang iemand maximaal onder de zonnebank kan. Als je dan nog door blijft vragen merk je ook al veel aan houding, stemgebruik, is iemand energiek of juist vermoeid. Hoe leeft iemand, wat voor eetpatroon heeft deze persoon? Al deze informatie geeft aan welke kleuren licht iemand nodig heeft. Ik probeer de disbalans af te lezen in een systeem en deze weer te optimaliseren.

Alle informatie wordt dan ook verzameld. We maken een dossier aan van iedereen die bij ons komt voor een lichtbehandeling. Zo kunnen we bijhouden of onze aanpak werkt of bijstellen waar nodig. Door de jaren heen hebben we meer dan anderhalf miljoen mensen geholpen en ik ben ervan overtuigd dat licht mensen enorm goeddoet.
 
Kan iedereen volgens jou in de zon/onder de zonnebank?
Iedereen kan in de zon. Zelfs mensen met rode haren en sproeten of mensen die zeggen dat ze levend verbranden in de zon. Die huid heeft gewoon een ander plan nodig maar ook die huid kan verkleuren en bruin worden. Heel soms komt het wel eens voor dat een huid zich anders gedraagt. Meestal duidt dit op een blokkade in het systeem. Dat betekent dat ik op zo’n moment wel eens iemand doorverwijs naar een gezondheidsprofessional binnen mijn netwerk. Daar wordt diegene dan verder begeleid.
 
Aangezien je de enige bent in Nederland met deze unieke studio, wat moeten mensen vragen/opmerken/voor uitkijken als ze naar een zonnestudio gaan?
Vraag naar wat voor lampen er in de zonnebank zitten. Wat is de verhouding van UVA/UVB-licht in de lamp. Het gaat erom dat de juiste licht dosering op de actuele huidstatus wordt losgelaten. Dus advies en het juiste assortiment is van wezenlijk belang.

We gaan de herfst en winter in. De zon en zonkracht neemt af. Wat kunnen we nu het beste gaan doen?
De theorie is dat als je in de lente en zomer voldoende in de zon hebt gezeten en daardoor Vitamine D hebt aangemaakt dat je het dan tot maart ongeveer zou moeten redden. Deze theorie is gebaseerd op een uitspraak van de overheid dat je onbeschermd met je hoofd, hals en handen een kwartier per dag in de zon zou moeten zitten bij een UV-kracht 7. In de praktijk blijkt dit niet zo te werken. Ieder jaar worden er tekorten in vitamine D gemeten. We komen veel te weinig buiten en UV-kracht 7 komt in ons land nauwelijks voor.
 
Houd jezelf goed in de gaten en informeer eens naar onze mogelijkheden. Met wat extra licht kun je de donkere maanden op een prettige manier overbruggen. Ook voorkomt het extreem zongedrag in het voorjaar omdat je minder naar (zon)licht snakt.
 
Wat zijn alarmbellen qua uiterlijk/gedrag waaraan je kunt merken dat iemand meer licht nodig heeft?
Signalen kunnen bijvoorbeeld zijn een hele droge huid, eczeem, psoriasis, rugpijn, spierpijnen, een heel bleke huid of als je een huidtype 3 of 4 hebt. Maar ook vermoeidheid, geen energie hebben, geen zin hebben om je bed uit te komen. Sommige mensen zijn leeg, ze zijn helemaal op. Iemand die heel laag in zijn energie zit, geef ik een energiedosis aan licht. Daar heeft diegene wat aan want als er weer energie is, kun je weer beter voor jezelf zorgen. Alles gaat weer stromen. Je voelt je fijner en je hebt weer de kracht om te koken en gezondere keuzes te maken. Een energiek lijf maakt hele andere leefstijl keuzes dan een uitgeblust lijf. Alles hangt met elkaar samen.
 
Heeft een daglichtlamp hetzelfde effect?
Naar mijn mening niet of in ieder geval niet genoeg. Het is vele malen effectiever om gewoon naar buiten te gaan. Als je dat niet kunt is een daglichtlamp een alternatief. Beter iets dan niets. Althans voor je humeur. Voor je vitamine D aanmaak zul je toch echt UVB tot je moeten nemen.

Veel mensen nemen in de koudere maanden Vit D. Hoe denk jij over het supplementeren van Vit D?
De beste manier om Vitamine D aan te maken gaat via de huid. Daar zijn alle partijen het over eens en dat is precies waar ik je mee kan helpen. Een vitamine D supplement erbij innemen is een keuze. En daar laat ik je graag vrij in.
 
Akasha blends black and white back with hand shapes sun cream mark 
Vaak wordt er gezegd dat je je het hele jaar moet insmeren met zonnecrème, ongeacht of je binnen zit of dat het regent. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Bij een juiste omgang met de zon is en zonnecrème meestal niet meer nodig. De zon is niet slecht, de zon is natuur. Ons gedrag rondom de zon is niet correct, daar mogen we naar kijken.

De wetenschap baseert zijn vitamine D advies op een UV-index van 7 en geeft aan dat we ten alle tijden beschermd moeten zijn met zonnecrème. Tegelijkertijd is het advies van de gezondheidsraad in Nederland dat we voldoende Vitamine D moeten aanmaken door onbeschermd in de middagzon te zijn. Dat is zeer tegenstrijdig. Ook komt een UV-index 7 in Nederland niet zo vaak voor. Onze zomers liggen meestal tussen de 5 en 6. In de vroege ochtend is er ook nog geen Uv-licht. Dit komt gedurende de ochtend langzaam op gang. Kinderen moeten al om 8.00 uur ’s morgens worden ingesmeerd en dit moet om de 2 uur worden herhaald. Omdat kinderen nog in de groei zijn en hun botten nog sterk moeten worden, missen ze dus iedere gelegenheid om Vitamine D op te doen. Ik maak me zorgen om de opbouw van hun skelet. Voeg hierbij nog de hele dag blauw licht toe door gebruik van computers, IPads en mobiele telefoons en dat vind ik oprecht verontrustend. Je brein denkt dan heel de dag door dat het ongeveer 14.00 uur ’s middags is, dat heeft zijn weerslag op je natuurlijke dag/nacht ritme. Hopelijk komt er steeds meer aandacht vanuit scholen en kinderdagverblijven om dit anders op te lossen. Er zouden bijvoorbeeld zon- en schaduwplekken kunnen komen om te spelen. Juist daar is juist zongedrag zo ontzettend belangrijk, begin jong met juist gedrag. Gelukkig hebben de eerste kinderdagverblijven contact met me opgenomen. Het is niet aan mij om mensen over te halen, blijf daarom zelf kritisch, stel vragen, confronteer je leerkracht/leidster of huisarts met cijfers. Je zult zien dat ze niet anders kunnen dan dezelfde conclusie trekken als ik heb gedaan.
 
Hoe denk jij over zonnecrème en schadelijke stralen (UVA en UVB)?
Zonnecrème geeft een schijnveiligheid. Er komen reclames voorbij dat je met een factor 50 toch “mooi bruin” kunt worden. En dat willen we, mooi bruin worden. Maar als je met factor 50 toch mooi bruin kunt worden dan geeft dit aan dat er straling door de zonnecrème heen komt anders zou je namelijk helemaal niet bruin kunnen worden. Om hoeveel straling gaat dat dan? Dat zijn vragen die je eens aan het merk waarmee je smeert zou kunnen stellen. Ook staat er nergens op een verpakking hoeveel en hoe vaak of bij welke zonkracht of wanneer je nou precies moet smeren.

In de zon zit meer UVA dan UVB. UVA noemen we de aging factor en die dringt het diepste in de huid door. UVA zorgt voor een directe kleuring. Je moet lang de zon in om bruin te worden. UVA geeft geen degelijke kleur bruin. Ook is UVA mede-verantwoordelijk voor het ontstaan van huidkanker. Veel mensen weten niet dat zonnecrème een doorlaatbaarheid in UVA mag hebben. Door te smeren blokkeer je de UVB en krijg je wel nog steeds UVA door. Je wordt dus bruin met UVA! Dan gebeurt er nog iets verwarrends want door te smeren zijn we optisch niet verbrand maar toch begint snel na onze vakantie het vervellingsproces. Dat geeft aan dat er huidschade is ontstaan. De huid is leeggeroofd, die is helemaal droog geworden.

UVB gaat wat minder diep in de huid, het zorgt voor een langzamere bruining en UVB zorgt voor de Vitamine D aanmaak. UVB is gezonder.

Zonnebrandcrème die een witte laag achter laat, beschermt het beste. Zodra je de laag niet meer ziet, betekent het dat deze is opgenomen door je huid en zit het product in je bloedbaan.

Met name vrouwen zijn zeer gevoelig voor alles wat met (huid)veroudering te maken heeft. Heb jij de indruk dat door juist zongedrag (zo direct meer hierover) rimpels en lijnen erger worden?
Bij een juiste omgang met de zon wordt de huid juist beter. Bereid je huid voor op het UV licht van de middag met de ochtend- en avondzon. Op deze momenten is er voornamelijk alleen maar rood licht aanwezig. Dit is super helend voor de huid, werkt ontstekingsremmend en helpt rimpels juist te verminderen! De natuur geeft op deze manier automatisch al een juiste balans voor een gezonde omgang met de zon.
 
Akasha blends woman swimming river
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we toch gehydrateerd blijven in de zon? Zijn er ook dingen die je absoluut NIET zou moeten doen als je gaat zonnen?
Het zit het ‘m echt in ons zongedrag. Wat doen we? We zitten het hele jaar binnen. Dan gaan we op vakantie naar een zonnig land. Vergeet niet dat het dan ook nog eens gaat om een ander klimaat, misschien is er reflectie van zand, water of sneeuw en er is vaak een hogere UV-index dan in Nederland. We kijken naar de zonvakantie uit, eindelijk licht en warmte, we SNAKKEN ernaar omdat we al die tijd binnen hebben gezeten. Dan spenderen we ineens onze hele dag in de zon, weliswaar mét zonnecrème en wanen ons dan veilig. Ook zijn we geneigd om op vakantie vaak slechter te eten en we drinken vaak meer alcohol. Dit zijn allemaal omstandigheden waardoor die huid ineens zwaar belast wordt. Daar komt nog eens bij dat we onze huid niet hebben voorbereid door onder de zonnebank te gaan. Die huid krijgt op vakantie dus een piekbelasting, die wordt gek! Juist door die piekbelastingen ontstaat vaak huidkanker, 95% van alle soorten huidkanker komt waarschijnlijk door piekbelastingen op zonvakanties.

Waar is het hydrateren in dit hele verhaal? Er is ook niemand die spreekt over “rust na blootstelling”. Onze huid kán zonlicht aan als het maar geleidelijk aan wordt opgebouwd, als het rust krijgt om zich te herstellen, om zich aan te passen. Adapteren noemen we dat. Als je dit vanaf het voorjaar af aan heel rustig aan opbouwt krijg je een heel andere huid. Niet alleen qua kleur maar juist qua bescherming. Die bruine kleur geeft namelijk een zonbescherming. Je zou dit kunnen vergelijken met een SPF tussen de 4 en 6. Veel groenten en fruit eten zodat je je systeem van de juiste mineralen voorziet hoor je ook nergens in de adviezen. Of je verzuurd bent of gemineraliseerd, dat maakt een groot verschil. Dit is zo belangrijk voor het zelf herstellend vermogen van het lichaam.
In zonnige landen (waar huidkanker trouwens het minste voorkomt) spreken ze over “weren, kleren, smeren”. In andere woorden; zoek de schaduw op, bedek jezelf of, als het echt niet anders kan, ga dan smeren. Wij draaien dit om, smeren, kleren, weren en de laatste 2 gebeuren door het smeren dus nauwelijks meer.
 
Ik zag foto’s van pigmentvlekken die MINDER zijn geworden door juist zongedrag voorbijkomen op je IG-account. Hoe verklaar jij dit? Hoe kijk jij tegen pigmentvlekken aan?
Pigmentvlekken komen altijd met een verhaal. Daar is helaas niet zomaar een antwoord op te geven. Het belangrijkste is informatie verzamelen en luisteren naar het verhaal van je klant. Wat veel mensen denken is dat deze zijn veroorzaakt door de zon, maar in de praktijk denken we eerder dat dit juist van binnenuit gestuurd is. De zon licht de vlek enkel op. Het is dus taak om naar binnen te gaan. We denken juist dat door intensief SPF gebruik de kans op het krijgen van pigmentvlekken eerder veroorzaakt wordt. Het lichaam wordt dagelijks vervuild met alle ingrediënten uit deze cosmetica. Het lichaam moet dus iedere dag strijden om deze afvalstoffen af te voeren. De cel raakt vervuild en verzwakt in haar functie.
 
Hoe kunnen we ons straks weer het beste gaan voorbereiden op het voorjaar? Is dat het moment dat je begint met zonnetraining?
Zodra de zon weer een beetje kracht heeft, kun je gaan beginnen met de zonnetraining. Je bouwt dit dus zéér langzaam op.
 
Wat zouden we beter kunnen doen/ wat is juist zongedrag? Hoe zouden we het beste om kunnen gaan met een zonnige dag? Hoe ziet zo’n dag eruit?
De zon heeft invloed op zoveel processen in ons lichaam. Als je kijkt naar het Circadiaanse ritme zie je dat een dag bestaat uit voornamelijk rood licht, paars licht en weer rood licht. Ik ontbijt altijd buiten tenzij het regent of sneeuwt. Mijn brein krijgt dan meteen informatie uit het ochtendlicht. Het licht moet wel in je ogen kunnen vallen. Hiermee bedoel ik niet dat je recht in de zon moet kijken maar bijvoorbeeld het dragen van een (zonne)bril of lenzen houdt dit licht al tegen. ’s Morgens en ’s avonds krijgen we veel rood licht. Dit is super helend op allerlei vlakken, verdiep je er maar eens in. Tussen 12 en 14.00 uur krijgen we de sterkste dosering aan UVB-licht. Dit is het moment dat je jezelf onbeschermd wilt blootstellen voor een optimale vitamine D aanmaak.
 
Hoe meer zon er op je onbedekte/onbeschermde huid komt hoe sneller je Vitamine D aanmaakt. Heb je het aantal minuten wat bij jou huidtype past in de zon gezeten dan geef je je huid rust. Dat betekent even, 1 of 2 dagen, geen zon. Daarna ga je weer verder met opbouwen. Het aantal minuten dat je onbeschermd in de zon kunt zitten bouw je op. Tegen de tijd dat het zomer is, kan je huid het UV-licht zo goed verdragen dat je dan misschien al wel een paar uur onbeschermd buiten kunt zijn. Hoe fijn is dat! Niet meer hoeven smeren, geen onnodige of schadelijke stoffen meer in je bloedbaan, je kunt het volledig zelf. En anders de schaduw in of kleding aan. Dat is nou juist zongedrag.
De mensen die dit hebben ervaren willen ook niet meer terug. Ze voelen zich beter, vitaler, energieker en ze worden minder vaak ziek. En dat allemaal door de zon, hoe mooi is dat?!

Jij hebt daar een formule voor bedacht, hoe kunnen mensen dit toepassen? Is deze formule voor iedereen toepasbaar (kinderen/ouderen) Wil je je formule delen? Waar kunnen mensen hier iets over vinden?
Bekijk wat je huidtype is. We houden 4 huidtypen aan. Welk huidtype je bent kun je hier opzoeken. De onbeschermde bezonningstijd is voor Huidtype 1 = 67, voor huidtype 2 = 100, huidtype 3 = 200, huidtype 4 = 300. Dat getal deel je door de zonkracht (UV-index) en dan kun je precies uitrekenen hoe lang je in de zon kunt zitten. Als voorbeeld: Je hebt huidtype 2, daarbij hoort de onbeschermde blootstellingswaarde-waarde 100. Dan deel je deze door de UV-index, laten we zeggen dat deze 6 is want het is een mooie zomerdag. Dan deel je 100 door 6 en dat is 16 minuten. Je mag dan maximaal 16 minuten onbeschermd in de zon zijn.

Voor kinderen staat nog steeds nergens beschreven vanuit de overheid hoeveel zon zij mogen ontvangen. Een huid is vanaf 16 jaar volwassen, dat is wetenschappelijk onderzocht. Wel geeft de overheid aan dat kinderen ten alle tijden moeten worden ingesmeerd en dan heel de dag de zon in mogen. Dat lijkt me geen goed advies. Zelf adviseer ik halve doseringen aan te houden. Dus om hetzelfde voorbeeld aan te houden: Je kind heeft huidtype 2, waarbij de waarde 100 hoort. Een volwassene mag dan maximaal 16 minuten onbeschermd in de zon zijn, een kind dan maximaal 8 minuten.

Oudere mensen maken minder Vitamine D aan. Voor hen is het SUPER belangrijk om juist veel in de buitenlucht en het zonlicht te zijn maar zij zitten meestal binnen. De formule hiervoor is dezelfde formule, echter maken zij per minuut veel minder vitamine D aan.
 
Kun je de MED-waarde makkelijk uitleggen?
MED staat voor Minimale Erytheem Dosis, dit is een waarde die aangeeft hoeveel zonbelasting (of hoeveel UV-straling) de huid aan kan zonder dat er verbrandingsverschijnselen ontstaan. Hier wordt nauwelijks over gesproken omdat de overheid en de heren en dames dermatologie aangeeft dit te ingewikkeld is, dat mensen dit niet gaan snappen. Ik ben van mening dat mensen dit wel kunnen begrijpen mits je het goed uitlegt.

Per jaar mag je 100 MED op je huid ontvangen. Stel dat ik 20 minuten in de zon kan zitten zonder te verbranden maar bij 22 minuten wordt mijn huid rood dan zijn die 20 minuten dus 1 MED.
Vroeger was dit 200 MED. Vroeger was er minder huidkanker. Nu wordt er meer gesmeerd en is er meer huidkanker. Dat roept vragen op.
 
Akasha blends black and white figure kneeling on grass field
Wat moet je doen buiten die onbeschermde tijd, toch smeren?
Voornamelijk weren en kleren en als het echt niet anders kan dan ga je smeren. Ik ben niet tegen smeren maar het moet wel een bepaald nut hebben. Zodra je met de zon bezig bent zijn een paar dingen superbelangrijk. Zorg altijd dat je voldoende bent gehydrateerd, eet voldoende groenten en fruit, geef je huid rust en optimaliseer je slaap. ’s Nachts tijdens je slaap vinden er allerlei herstelprocessen plaats voor je systeem.
 
Hoe wordt huidschade gemeten? Hoe kun je dit opmerken? Is huidschade herstelbaar?
De duidelijkste vorm van huidschade waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad, is zonverbranding. De huid is dan rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. Als je onbeschermd de zon in gaat, ben je je veel bewuster van je zongedrag. Je ziet dan ook dat deze groep mensen dit zeer nauwlettend in de gaten houdt. Ze weten hoe lang ze in de zon kunnen zijn en zoeken daarna vanzelf de schaduw op of trekken bedekkende kleding aan. Je beschermt jezelf niet voldoende met zonnecrème, je moet uit de zon gaan, dat beschermt beter. Dagelijks krijg ik verhalen van mensen dat ze op vakantie zijn geweest en niet meer hebben gesmeerd, ze zijn niet verbrand en ze zijn niet verveld! Vervellen komt eigenlijk bijna bij iedere zonnecrèmegebruiker voor omdat ze die piekbelastingen meemaken. Er zitten onstekingsremmers in zonnecrème. De huid kan dus niet meer tonen dat deze is verbrand. Jij ziet niets aan je huid, denkt dat je een lekker kleurtje hebt opgedaan en gaat de volgende dag weer de zon in. De overbelaste huid kan op een gegeven moment niet anders dan zich ontdoen (vervellen) en zich opnieuw opbouwen. Vervellen ontstaat eigenlijk alleen maar vanuit onwetendheid en vakantiegedrag. Ik adviseer mensen dan ook altijd om weg te blijven van de bovengrens van zonblootstelling. Belast jezelf maar tot 70/80%, meer is niet nodig.

Ik heb via mijn IG-account de #iksmeernietmeer bedacht. Hier worden de mooiste verhalen en resultaten gedeeld. Daar word ik heel blij van.
 
Zijn er omstandigheden die zonkracht versterken of juist doen afnemen?
Natuurlijke omstandigheden zijn in de vorm van reflectie bijvoorbeeld zand, water en sneeuw. Deze versterken het zonlicht. Wolken en schaduw verzwakken de zonkracht.
 
Moet je bij juist zongedrag nog bang zijn voor huidkanker (piekbelasting 95%)?
Nee.
 
Zonlicht kan andere vormen van kanker juist doen afnemen (40%). Om welke soorten kanker en om wat voor percentage gaat het dan en is dat individueel of groepsgewijs?
Er zijn meerder onderzoeken gedaan naar de invloed van zonlicht en kanker. Ex dermatoloog Han van der Rhee verwijst hiernaar in zijn boeken maar ook Dr. Gert Schuitemaker heeft me de ogen geopend. Met beiden heb ik ook meerdere malen contact gehad om mijn bevindingen te bespreken. Beiden zijn groot voorstander om meer vitamine D op te nemen. Ex dermatoloog Han van der Rhee van het Leids Universitair Medisch Centrum beschrijft in 1 van zijn boeken, zijn theorie over de juiste onbeschermde omgang, deze theorie komt aardig overeen zoals ik deze beschrijf. Zijn boek ZONNEN MAG, een nieuwe visie op de zon en gezondheid is een aanrader om te lezen.

Borstkanker, baarmoederhalskanker, dikke darmkanker en prostaatkanker kan met 40% verminderd worden door voldoende Vitamine D en dus blootstelling aan de zon. Deze cijfers komen van het KWF. Er valt nog heel veel winst te behalen.

Pink Ribbon (stichting borstkanker) heb jij ooit aangeschreven met je bevindingen. Zij wilden je verhaal niet publiceren, hoe zit dat?
Dat was pijnlijk want ik had iets gevonden en wilde dat met ze delen. Ik kwam met wetenschappelijke onderzoeken waarbij ik kon aantonen dat vrouwen met borstkanker juist baat hebben bij een optimale Vitamine D aanmaak door regelmatig verantwoord te zonnen. Borstkanker kan hierdoor met 40% groepsgewijs worden verminderd. Ik heb ze alle onderzoeken overhandigd. Ze gaven aan dat deze info klopte maar wilden het niet publiceren omdat de onderzoeken niet 100% zeker zijn (wat overigens nooit het geval is betreft dit soort onderzoeken, dat heb ik nagevraagd).

Deze stichting bestaat uit members die betalen voor het krijgen van de nieuwste informatie. Ik mocht wel met een zonneproduct (zonder SPF) in het blad komen maar niet met mijn openbaring. Het lijkt mij dat je deze info als vrouw juist wil weten ook al is het niet 100% bewezen maar bijvoorbeeld maar voor 80% waar! Hieruit blijkt dat ze niet volledig vrij zijn om te schrijven wat ze willen. Daar zit meer achter.
 
Je zit vanaf 1993 in deze branche dus je hebt ongeveer zo’n 29 jaar aan kennis en ervaring opgebouwd. Je bent volledig in de wereld van de zon en zonnecrème gedoken en bent, op zijn zachtst gezegd, nogal verbazingwekkende dingen tegengekomen. Waar ben je achter gekomen?
Ik heb bij alle overheidsinstanties aangeklopt en verschillende partijen gesproken, dermatologen, het ziekenhuis, de huisarts, KWF, GGD, RIVM, KNMI, de Nederlandse gezondheidsraad.  Iedereen produceert hetzelfde geluid; smeren, smeren, smeren ter preventie van huidkanker volgens de wetenschappelijke onderzoeken. Je hebt nu uit mijn verhaal wel kunnen opmaken dat er behoorlijk wat haken en ogen aan het advies zitten.
 
Dus eigenlijk zijn en worden we verkeerd voorgelicht? Op welke manier wordt dit gedaan?
Ik kan alleen maar adviseren om met een kritische blik te blijven kijken naar wat ons wordt getoond. Tijdschriften staan vol met reclames betreffende zonnecrèmes en de ene na de andere influencer komt voorbij om een bepaald zonneproduct te promoten. Ik vind het jammer dat deze mensen niet doorvragen maar meteen een boodschap voor waar aannemen.

Uiteindelijk heb je met al jouw kennis een app ontwikkeld. Wat is dit voor app en waarom kunnen we die nog niet gebruiken?
De app is ontwikkeld zodat je je eigen veilige zongedrag kunt bijhouden zodat we huidkanker kunnen voorkomen en zoveel mogelijk Vitamine D kunnen aanmaken. Alle gegevens die ertoe doen om een veilige zonformule voor ieder individu te kunnen samenstellen is hierin verwerkt. De app geeft je ondergrens en bovengrens aan. Hiermee weet je hoe lang je de zon in kunt zijn zonder te verbranden. Je kunt zien hoeveel Vitamine D je aanmaakt. Dit is allemaal gekoppeld aan je leeftijd, je huidtype, de 4 kleurfases binnen je huidtype en dit alles kun je wereldwijd toepassen. Je kunt zelfs invullen of je hebt gesmeerd of niet hebt gesmeerd. Omdat zonnen en de zonnebank een beladen onderwerp zijn, heb ik ervoor gekozen alleen feitelijke informatie te registreren.
Met deze data kun je dan hopelijk over 10 jaar terugkijken als iemand x-zongedrag heeft vertoond en wat dat voor gevolgen heeft gehad. Daar kun je veel informatie uit halen. De app is ook toepasbaar op zonnebankgedrag. Je geeft mensen hun eigen verantwoordelijkheid en vrijheid betreft de zon terug.
Mijn app heb ik gratis aangeboden aan KWF Kankerbestrijding maar ik wilde er wel bij betrokken blijven. Het geld om de app te ontwikkelen heb ik verkregen door mijn klanten in het Uv-health centrum. Mijn idee was om via de app terug te geven aan mijn klanten en aan de maatschappij in ons aller belang. Ik wil met de app nog steeds de waarheid achter de zon achterhalen. De app heeft laten zien dat we jarenlang voor de gek zijn gehouden, dat is de eyeopener. Om deze reden staan andere partijen niet voor open voor het gebruik van mijn app. Ik krijg het er niet doorheen. Het verhaal moet in stand worden gehouden, zonnecrème is een miljardenbussiness.
 
In 2010 krijg je wel je gelijk betreft je bevindingen bij de Nederlandse gezondheidsraad. Hoe loopt dit af?
In 2010 had ik een afspraak het LUMC (Leidse Universiteit Medisch Centrum) om mijn app te laten toetsen op haar inhoud. Die onderzoeksleider heeft mijn bevindingen uitgebreid doorgenomen en geverifieerd dat mijn app de juiste informatie en conclusies bevat. Ik was zo blij, het was me gelukt om iets te ontwikkelen om de waarheid achter de zon en Vitamine D op tafel te krijgen!
Ik mocht mijn bevindingen over mijn app presenteren bij het KWF waarbij dezelfde onderzoeksleider aanwezig was. Tijdens dat gesprek hield hij zijn mond. Ik stond alleen. Dat was enorm teleurstellend. Ik was weer terug bij af.
Tot nu is het niet gelukt om mijn verhaal of de app via de grotere partijen naar buiten te krijgen. Mensen willen niet, durven niet of mogen niet. Na de zoveelste dichte deur heb ik besloten om het alleen te gaan doen. Door me op IG te richten heb ik gemerkt dat de mensen daar wel bereid zijn om te luisteren en hun eigen conclusies te trekken. We groeien vrij snel, steeds meer mensen vinden ons en vragen om uitleg en dat kan ik ze geven. Het is niet gegaan zoals ik had gedacht maar op deze manier komt het verhaal toch nog naar buiten en dat is het belangrijkste.

Door wie of wat word je momenteel tegengehouden? Wat kunnen wij (als lezers) eraan doen dat de app toch gerealiseerd gaat worden?
We mogen steeds kritischer worden en de juiste mensen/merken/stichtingen/overheid met de juiste vragen en cijfers gaan confronteren. Als we dat gaan doen dan komt er een dag dat de app er zal gaan komen.
 

Akasha blends beach with long chair and parasol
Je bent voor het eerst een retraite in Spanje aan het organizeren (Oktober 2022). Kun je daar iets over vertellen?
De locatie in Rocafort is een supermooie rustige plek in de buurt van de Pyreneeën. We worden even één met de natuur. De locatie heeft heel de dag zon en ligt privé zodat mensen zich geheel kunnen blootstellen (mochten ze dat willen) zodat ze kunnen ervaren wat geheelblootstelling doet met het lichaam. We gaan de bergen in en gaan wildplukken met een Culinair herboriste. Zij vertelt wat de waarde is van de voeding die we gaan eten voor ons systeem. Zij verzorgt ook alle maaltijden. Er gaat iemand mee die alles weet van celzouten, zij gaat 2 masterclasses geven. Er gaat een energiewerkster en Shiatsu specialiste mee die je behandelingen gaat geven zodat blokkades kunnen worden opgeheven en de energie weer vrijelijk kan stromen. In 6 dagen tijd word je even meegenomen naar deze heerlijke wereld van rust, schoonheid en introspectie.
 
Is er nog iets anders wat je kwijt wilt?
Momenteel voelt mijn boodschap nog steeds een beetje als roepen in de woestijn maar gelukkig wordt mijn verhaal steeds meer verspreid. Ik wil mensen graag helpen en steunen, ook andere partijen die open staan voor deze visie en meer willen weten. Ik heb het afgelopen jaar 2 goede interviews mogen geven op het insta platform van @Cafeweltschmerz.nl daar kun je veel informatie over mijn visie vinden. En uiteraard op mijn eigen insta account. Op dit moment heb ik uitgerekend dat er waarschijnlijk binnen nu en 4 jaar zes miljoen mensen zullen zijn die niet of veel minder gaan smeren met zonnebrandcremes. Als dat lukt is mijn ultieme wens voor een gezondere omgang met de zon uitgekomen. Dat zal in de “Beauty branche” onze kijk de komende jaren op de zon, gezondheid en schoonheid enorm door veranderen. Iets waar ik nu al enorm naar uitkijk.
 
Als we ons verder in deze stof willen verdiepen, waar moeten we dan zoeken?
De boeken van Han van der Rhee en Dr. Gert Schuitemaker kan ik absoluut aanraden.
 
Waar kunnen mensen jou vinden?
Mijn IG-account is @sunworldnl en onze website sun-world.nl Hier kun je al veel informatie vinden en mensen kunnen uiteraard een online UV Coach afspraak maken of gewoon gezellig langs komen in ons UV-health centrum in Valkenswaard.

Older Post Newer Post